Гарбузове насіння - чудо-насіння
Японський дієтолог Дж. Осава надав насінню гарбуза перше місце в таблиці корисних продуктів. Особливо цінне насіння круглого гарбуза, а не того, що нагадує диню.
Чим же корисне це насіння?
Насіння гарбуза містить близько 36-52 % жирів (без холестеролу ), камедь, органічні кислоти, вітаміни Е, А, трохи вітамінів D і К й масу мікро- і макроелементів. Особливо цінується в них присутність цинку і заліза, але є ще і магній, кальцій, фосфор та багато білку.
Через наявність цинку насіння гарбуза придбали особливу славу, адже за його наявністю вони займають 2 місце після устриць. Цинк необхідний чоловікам у 6-8 разів більше, ніж представницям прекрасної статі.
У юнацтві хлопчикам особливо докучають вугри, жирна себорея волосся, лупа. Позбутися цих напастей можна лише після прийому збільшених доз цинку. Для цього, наприклад, можна поїсти гарбузове насіння.
У народній медицині насіння гарбуза вживають у вигляді відварів, емульсій і порошку.
Кашиця з гарбузового насіння особливо корисна дітям. Для цього насіння треба розтерти з водою або молоком, або це зробити за допомогою міксера, додати за смаком мед, фруктовий сік і давати дітям як профілактичний засіб від паразитів натщесерце - 2 порції через півгодини.
Кашицею з насіння лікують дерматити, шкірні рани, опіки.
Гарбузове насіння – має послаблюючу і сечогінну властивості; зміцнюють серцевий м'яз; усувають газоутворення в шлунку та кишечнику; зміцнюють нирки; сприяють росту волосся; виводять з організму свинець й кадмій.
При хворобах нирок і сечового міхура
- По 1 склянці гарбузового і конопляного насіння розтерти в глиняному посуді, поступово підливати 3 склянки окропу, процідити, віджати залишок.
- Подрібнене в кавомолці й підсушене насіння гарбуза заварити, як чай - 1 ч. л . насіння на склянку окропу.
Гарбузове насіння особливо цінне в дитячій практиці, оскільки, вживаючи їх, можна не боятися передозування. Насіння гарбуза повністю нешкідливе, проте деяким людям при поганому сприйнятті краще обмежити разову дозу смаженого насіння до 9 г.