Вітаміни групи B знижують ризик розвитку інсульту

20.09.2013 12:58

Проаналізував масив даних, який було отримано в ході більш як десяти різних клінічних випробувань, китайські вчені дійшли висновку, що вітаміни групи B сприяють зниженню ризику розвитку інсульту приблизно на сім відсотків. Проте, як показало дослідження, на ступінь тяжкості інсульту, а також на ступінь ризику смерті від інсульту прийом вітамінних добавок не впливає. Результати роботи були опубліковані в журналі Neurology .

 

У цьому дослідженні автори вивчили вплив прийому вітамінів групи B у порівнянні з прийомом плацебо або дуже низьких доз цих вітамінів. Висновки було зроблено на основі піврічних спостережень за більш ніж 50 тисяч осіб. В цілому, результати дослідження довели користь прийому вітамінів групи B для зниження ризику розвитку інсульту.

 

У ході дослідження також було виявлено, що фолієва кислота (вітамін В9), часто зустрічається в вітамінізованих кашах, зменшує позитивний ефект інших вітамінів групи B. Що стосується ціанокобаламіну (вітаміну B12), то він, навпаки, не впливає на зменшення ризику розвитку інсульту.

 

Грунтуючись на отриманих результатах, можна говорити, що здатність вітамінів групи B зменшувати ризик розвитку інсульту може залежати і від інших факторів, таких, як швидкість всмоктування організмом вітамінів, концентрація в крові фолієвої кислоти і вітаміну В12, наявність захворювання нирок або високий кров'яний тиск.