Народні рецепті від температури
Фрукти , овочі та ягоди від жару
Малина
1. Залийте склянкою окропу 2 столові ложки сухих ягід малини звичайної. Настояти 15-20 хвилин, процідити і приймати 2-3 склянки настою протягом 1-2 годин.
2. Сік малини з цукром також – тонізуючий і жарознижуючий напій при високій температурі.
3. Змішайте в рівних частинах сухі плоди малини і квітки липи. Залийте 2 столові ложки суміші 2 склянками окропу, прокип'ятіть 5 хвилин, процідіть через марлю. Пити відвар треба по 1/2 склянки 3-4 рази на день як жарознижуючий і протизапальний засіб при застуді та грипі.
4. Візьміть по 2 частини плодів сушеної малини, мати-й-мачухи і одну частину материнки, залийте окропом, дайте настоятися 20 хвилин, процідіть. Пийте по 1/4 склянки 4 рази на день.
Журавлина
Під час грипу та застуди з жаром дуже допомагає боротися журавлина болотна у вигляді морсів. В науковій медицині її ягоди здавна використовують для приготування кислих напоїв, які призначали хворим яких лихоманило. Візьміть 2-3 ложки свіжої або замороженої журавлини, розчавіть у склянці і залийте теплою водою. Пийте без обмеження (якщо ви нормально переносите кислий смак ягід).
Апельсин
* Малим дітям не рекомендовано застосовувати засоби із цитрусових – адже вони можуть викликати сильну алергічну реакцію.
1. Апельсин здавна застосовується для зниження жару у хворих яких лихоманить, бо він містить саліцилову кислоту. Щодня, 2-3 рази на день, приймайте порошок з товстої шкірки апельсину, а також їжте плоди апельсина або пийте його сік, який добре втамовує спрагу.
2. 3-4 часточки апельсина залийте 50 мл кип'яченої води кімнатної температури і дайте настоятися протягом 30 хвилин. Пийте настій кілька разів на день.
3. При підвищеній температурі тіла болгарські натуропати рекомендують змішати по 100 мл апельсинового, лимонного або яблучного соків, додати 75 мл томатного соку і 25 мл соку буряка. Пити для пониження температури і відновлення сил.
Листя ожини
Настій і відвар з листя ожини, приготовлений з розрахунку 1 столова ложка листя на склянку окропу, вживайте з медом як потогінний засіб.
Груша
Грушевий відвар зі свіжих або сухих фруктів добре втамовує спрагу, а також надає антисептичну дію. Зваріть компот з груш і пийте його при високій температурі. Мінеральні речовини в такому напої не дадуть організму зневоднити .
Кавуновий сік
Сік кавуна можна вживати без обмеження як жарознижуючий засіб. Тільки кавуни треба використовувати в сезон, оскільки нітратні ягоди, куплені взимку в супермаркеті, принесуть більше шкоди, ніж користі.
Рецепт для дітей
Дітей при високій температурі краще всього поїти відваром з родзинок. Він містить масу корисних речовин, відновлює мінеральний баланс, який порушується в організмі при лихоманці.
Вишня
Вишню звичайну можна вважати справжнім жаро понижуючим медичним засобом. Плоди вишні, як і вишневий сік, добре втамовують спрагу у хворих, яких лихоманить.
Морква
Замочіть на ніч моркву, вранці натріть її на тертці і відіжміть сік. Підігрійте сік на водяній бані і пийте кожні 30 хвилин по півсклянки .
Лимонний сік
Лимонна кислота має властивість знижувати температуру. Вичавіть сік 1 лимону, розбавте кип'яченою водою наполовину і випийте. Якщо температура не спадає, протріть тіло водою з лимонним соком.
Трави
Кора верби
Один з найбільш ефективних засобів для зниження температури - кора верби. Її навіть прийнято називати природним аспірином. Столову ложку подрібненої кори залити 300 мл окропу, кип'ятити 10 хвилин. Приймати при температурі по 1/3 склянки 3 рази на день.
Хвоя
Для зниження температури тіла при грипі добре мати в будинку під рукою настоянку із соснових бруньок або молодих гілок ялиці. Візьміть 1 кг молодих відростків ялиці або бруньок сосни і 0,5 кг коренів малини . Подрібніть, укладіть шарами в скляну банку, поклавши між шарами цукор і мед (1 кг цукру і 0,5 кг меду). Долийте 200 мл окропу, дайте настоятися добу, потім настояти на водяній бані 6-8 годин. Знову дайте настоятися дві доби. Має утворитися яскраво-малиновий сік, який треба злити і зберігати в темному прохолодному місці. Приймати сік по 1 столовій ложці 4-5 разів на день перед їжею.
Кора ліщини
Залийте столову ложку сухої подрібненої кори ліщини звичайної склянкою гарячої води, прокип'ятіть в закритому посуді на водяній бані півгодини, охолодіть, процідіть і доведіть об'єм до початкового. Приймати по чверті склянки 4-5 разів на день за півгодини до їди як жарознижуючий засіб при простудних захворюваннях, особливо при грипі.
Липа
Липовий цвіт має потогінну, жаропонижуючу і бактерицидну дію. Столову ложку квітів липи залийте склянкою окропу, дайте настоятися 20 хвилин, процідіть і пийте як чай по 1 склянці.
Обліпиха
Залийте столову ложку тонких подрібнених гілок обліпихи (їх можна зрізати в будь-яку пору року) 1,5 склянки окропу, прокип'ятіть в закритому посуді 15-20 хвилин, замотайте і дайте настоятися упродовж двох годин, процідіть. Випийте на ніч маленькими ковтками. Це засіб особливо добре допомагає в початковій стадії грипу, знижує температуру і полегшує загальний стан.