Журавлина
Ягоди журавлини і сік
При ангіні і кашлю допомагає сік журавлини з медом. У склянці теплого журавлинного соку розвести мед - 3 ст. ложки. Полоскати горло 3 рази на день і пити маленькими ковтками.
Підвищує активність мозку, знімає втому і збільшує працездатність морс із журавлини.
При головних болях допомагає журавлина товчена 1:1 з медом. Приймати 1-2 рази на день при головних болях.
Можливість утворення каменів у нирках зменшується, якщо регулярно вживати журавлину.
Для зміцнення тонких і ламких нігтів треба 2 рази на день втирати сік журавлини.
Нормалізує високий артеріальний тиск регулярне вживання в їжу ягід і соку журавлини.
Для підвищення імунітету треба щодня вживати в їжу журавлину або її сік, яблука та волоські горіхи.
При шкірному свербінні і гнійниках допомагає мазь із журавлини. Ягоди журавлини розтерти і змішати один до одного з вазеліном. Мазь наносити двічі на день тонким шаром упродовж тижня.
Листя журавлини
При ангінах. Листя журавлини - 1/ 2 склянки на 500 мл води. Кип'ятити 10-15 хвилин, процідити. Теплим відваром полоскати горло при ангінах 3 рази на день.
При кишкових розладах заварюють листя журавлини. Третину склянки листя журавлини на 500 мл води, кип'ятити 10-15 хвилин, охолодити, процідити, додати склянку журавлинного соку і пити 4 рази на день при кишкових розладах.